4 грешки, които да не допускаш, когато организираш детски рожден ден в Ескейп Стая

Ескейп стаите са сравнително ново забавление за деца и често има и въпроси и неясноти, свързани с тях. Споделяме ти четирите грешки, за които да внимаваш, когато организираш рождения ден на детето си в Ескейп Стая.

 

1)      Ескейп Стаята, която избираш, не е подходяща за деца

 

Защо може Ескейп Стаята да не е подходяща за деца?

Най-очевидното, е че някои Ескейп Стаи могат да са прекалено сложни или страшни, например. Но има и други важни фактори, които определят дали децата ще се забавляват и ще останат доволни от рождения ден.

Видяхме това съвсем ясно с първата ни Стая „Клопката“. Тя беше за възрастни, но заради големия интерес, в един момент започнахме да пускаме и деца в нея. И виждахме, че въпреки, че се забавляват, играта просто беше трудна за тях - загадките изискваха повече внимание, повече асоциативно мислене, повече логика. След време създадохме Стая „Имало едно време“ специално за деца на 10-13 години. В нея логиката, предизвикателствата и атмосферата са съобразени специално за деца на тази възраст.

И видяхме огромната разлика – децата бяха в пъти по-удовлетворени и ентусизирани от играта – отново имаше моменти, които бяха по-предизвикателни за децата, но разликата беше очевидна. Родителите ни се обаждаха, за да споделят, че децата им с дни разказват за преживяването...

Затова веднага се заехме да направим нова версия на Ескейп Стая „Клопката“ - този път специално за деца на 10 до 13 год. И сега в нея децата се забавляват много повече.

Най-точното описание какво означава една ескейп стая да е подходяща за деца всъщност го чухме от клиент: „Това е като да пуснеш на 11-годишното си дете произволен филм по телевизията – може и да му хареса, може и да не му хареса. Не знаеш. Но когато седнеш и с него избереш филм за деца - на подходящата тема, с подходящите актьори, озвучаване и тн, тогава е много по-сигурно, че детето ти ще остане доволно.“

Както ти не искаш да играеш в детска ескейп стая, така не е добре и детето ти да е в стая за възрастни.

Още нещо, за което да внимаваш - ако Ескейп стаята не е специализирана в празнуването на детски рождени дни, то е много вероятно да няма подходящо място за почерпка, а персоналът да няма опит в работата с деца.

Съвет За да е сигурно, че рожденика и гостите му ще се забавляват, то загадките, атмосферата и тематиката трябва да са подходящи за възрастта и интересите на децата.

 

 

2)      По време на рождения ден един човек се грижи за много на брой деца

 

Какво означава "много" деца? Няколкогодишния ни опит ни показва, че един човек може добре да следи какво правят най-много 5-6 деца в ескейп стаята. Ако децата са повече, трябва и аниматорите да са повече.

Имай предвид, обаче, че освен да помага с играта, операторът трябва да следи и за безопасността – и на играчите, и на помещението. От оператора зависи и пицата да дойде топла, напитките да са достатъчно, а тортата да е поднесена навреме. Сам разбираш, че това е отговорна задача и е важно да бъде свършена както трябва, затова, ако децата са повече от 5-6, настоявай да има двама души, които да се грижат за тях.

Съвет – питай колко хора от екипа ще бъдат на разположение по време на партито. Разбери ще има ли кой да се погрижи освен за отличното протичане на играта, и за това почерпката и тортата да са поръчани и сервирани навреме.

 

 

3)      Фокусираш се върху цената, без да отчиташ допълнителните неща, за които после ще трябва да доплатиш (с пари и време)

 

С годините организирането на детски рожден ден става все по-сложна и скъпа задача.

И е нормално да гледаш цената на играта в Ескейп Стаята. Но ако планираш освен игра, за рождения ден да има и почерпка, не забравяй, че ще са необходими и неща като чашки, вилички, чинийки, салфетки, минерална вода, сок...

И макар че на пръв поглед тези неща изглеждат дребен разход, имай предвид, че трябва да отделиш и време, за да отидеш да ги купиш. А след партито е много вероятно да се окажеш с купища пластмасови прибори, които няма какво да правиш.

Съвет – виж какво точно включва избрания от теб пакет и се увери, че няма да е нужно после да докупуваш дребни неща, които, обаче, ще ти костват излишно време и пари.

 

 

 

4)      Ескейп Стаята е съгласна да направи „изключение“ и да пусне  7- 8-10 деца да играят едновременно в една Стая.

 

По принцип всички Ескейп стаи са направени за отбори от 2 до 5 или 6 души. Има причина за това. Най-пълноценните игри се получават при 4-6 играчи – по този начин всички са достатъчно ангажирани, енергията в отбора е висока и играчите се забавляват.

Колкото повече броят на децата нараства, обаче, толкова повече нараства и шанса да не се забавляват истински (ако играят в една Стая) – започват да си пречат, по-активните решават повечето загадки, по-свитите пък не успяват да направят нищо. Резултатът е... недоволни деца.

Замисли се - дори и чисто физически е некомфортно повече от 5-6 души активно да се движат, търсят и комуникират в едно помещение за един час.

Не се доверявай, ако някой ти каже "Да, могат да играят колкото деца кажете наведнъж и това няма да се отрази на преживяването им". Ако за теб е важно детето ти да остане с хубави спомени от целия рожден ден и това да е едно приятно прекарване за него и гостите му, имай предвид, че добрите игри се получават с отбори от 4 до 6 играча в една Ескейп Стая.

Затова, ако детето ти планира да покани повече от 6 деца на рождения ден, просто намери място, което разполага с повече от една Ескейп Стая.

Съвет Не се доверявай сляпо на приказки от сорта “Няма проблем, ще могат да играят 8 деца наведнъж и много ще им хареса“. Много е вероятно децата да не останат доволни.

 

 

 

А ето как работим ние, когато става въпрос за организиране на рожден ден на деца на възраст 10-13 години:

-        Можем да организираме рожден ден за до 12 деца (Имаме 2 Ескейп Стаи, като във всяка могат да играят до 6 деца едновременно)

-        Ескейп Стаите ни са специално за деца на възраст 10-13 години. В „Клопката“ децата влизат в ролята на заложници и ще трябва да се измъкнат, а в „Имало едно време“ ще правят и развалят магии, а накрая трябва да унищожат Философския камък.

-        Пакетите, които предлагаме включват различни неща и са с различна продължителност. Ако искаш да ги разгледаш, кликни тук.

 

Имаш ли въпроси? Обади ни се на 089 736 2333 или ни пиши на office@HourEscapeForKids.bg. С радост ще ти помогнем.